A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне Некомерційне Підприємство "Трускавецька Міська Лікарня" Трускавецької Міської Ради

Звіт головного лікаря за роботу установи в 2018 р.

Дата: 20.02.2019 12:50
Кількість переглядів: 53

Звіт

головного лікаря

КНП «Трускавецька міська лікарня» ТМР

Стасика Ігоря Степановича

за роботу установи

в 2018 р.

 

Минулий рік став знаковим для всієї лікарні. У 2018 році відбулося не просто перейменування Комунальної установи на Комунальне некомерційне підприємство, а змінився статус організації: з бюджетної установи на некомерційне підприємство, яке надає медичні послуги і отримує за це відповідні кошти. У минулому році на прикладі первинної медичної допомоги ми відчули на собі головний принцип реформування охорони здоров’я – «гроші ходять за пацієнтом».

Вже з початку 2018 року видатки на первинну медицину були виділені з Державного бюджету в окрему графу і майже стовідсотково забезпечували потребу на утримання підрозділів що надають дану допомогу. За рахунок вказаних коштів було закуплено перші 13 примірників програмного забезпечення, послуги з його впровадження, придбано вироби медичного призначення та медичний інвентар відповідно до Примірного табеля матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я та фізичних осіб-підприємців, які надають первинну медичну допомогу. Проте навіть при такому потужному фінансуванні з Державного бюджету,  лікарня не змогла б виконати всі умови переходу на нову модель фінансування первинної медичної допомоги без залучення коштів міського бюджету. За підзвітний період за кошти міста у лікарні створено локальну мережу, придбано меблі для кабінетів сімейних лікарів і дільничних терапевтів, закуплено комп’ютерне обладнання та оргтехніка, холодильники, кардіографи  та здійснено інші видатки на загальну суму близько 1100,0 тис. грн. Крім того на місцевий бюджет повністю лягає оплата за комунальні послуги первинної медичної допомоги.

Завдяки  плідній співпраці  колективу відділення первинної медичної допомоги, адміністрації лікарні та міської влади уже в серпні минулого року було виконано всі вимоги Національної служби здоров’я України та подано документи для укладання договору на медичне обслуговування населення, а саме проведено автономізацію медичного закладу,  забезпечено первинну ланку необхідним медичним та комп’ютерним обладнанням, проведено активну роботу по підписанню декларацій з пацієнтами в  електронній системи охорони здоров'я.

І вже в 4 кварталі минулого року первинна допомога фінансувалась за рахунок коштів отриманих з НСЗУ відповідно до кількості укладених декларацій. Так станом на 31.12.2019 року було підписано 16554 декларації, що перевищувало 80 відсотків населення міста  і є одним з найкращих показників області. За 4 квартал минулого року отримано коштів з НСЗУ на загальну суму 3121,7 тис. грн. Проведено видатки на суму 2715,2 тис. грн., в тому числі на заробітну плату з нарахуванням – 1713,0 тис. грн., придбання меблів – 69,5 тис. грн., дверей, вікон, жалюзів – 57,2 тис. грн., заміну освітлювального обладнання – 26,2 тис. грн., меблів медичних та медичного інвентаря – 208,7 тис. грн., комп’ютерної техніки  - 138,4 тис. грн., на поточні ремонти приміщень –   69,2 тис. грн.,  капітальний ремонт системи опалення відділення ПМД – 91,0 тис. грн. Залишок отриманих коштів з НСЗУ  на 01.01.2019 року склав 406,5 тис.  грн.  Збільшення коштів на фінансування первинної медичної допомоги дало змогу підвищити заробітну плату  вже в кінці минулого року  сімейним лікарям, педіатрам  та дільничним терапевтам в середньому на 47 %, сестрам медичним – на 18 % за рахунок преміювання відповідно до заключених декларацій. А в поточному році заробітна плата лікарів відділення ПМД зросла в середньому на 120 відсотків, сестер медичних – на 80 відсотків. Вже із січня лікарі отримують заробітну плату з премією відповідно до   надходжень коштів з Національної служби здоров’я України за підписані декларації кожним конкретним лікарем, а отже і розмір заробітної плати дуже відрізняється – від 8,5 тис. грн. до 15,7 тис. грн. після всіх утримань. Сестри медичні отримують від 7,0 тис. грн. «чистими». Проте із збільшенням  заробітних плат необхідно наголосити на збільшенні відповідальності сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів за стан здоров’я їхніх пацієнтів. За потреби лікар може скерувати пацієнта до фахівця вторинного чи третинного рівня медичної допомоги. Рецепти на ліки, в тому числі за програмою «Доступні ліки», також виписує лікар первинки.

Фінансування вторинної медичної допомоги у 2018 році, так само як і у попередні роки,  проводилося за рахунок медичної субвенції з державного бюджету. Відповідно до кількості наявного населення на Трускавець було виділено 19628,9 тис. грн.. Вказаних коштів не вистачало навіть на виплату заробітної плати з нарахуванням. Керівництвом лікарні разом з працівниками фінансової служби було проведено розрахунки щодо потреби у додатковому фінансуванні установи з міського бюджету, з якими і звернулися до міської влади. За  результатами їх розгляду на вторинну медичну допомогу з бюджету міста було передбачено 13950,8 тис. грн. Крім того на капітальні видатки (придбання дороговартісного обладнання, проведення капітальних ремонтів та реконструкції) було передбачено у  бюджеті міста на 2018 рік – 2858,6 тис. грн.

При виникненні необхідності у проведенні видатків, не передбачених кошторисом підприємства, складалися протягом року бюджетні запити з обґрунтуванням потреби у додаткових коштах та подавалися на розгляд міської ради. Значна частина з поданих пропозицій була підтримана та винесена на розгляд сесій Трускавецької міської ради, внаслідок чого у минулому році ще були збільшені видатки на вторинну медицину за рахунок міського бюджету по  загальному фонду на суму 1537,6 тис. грн., по спеціальному фонду – на 3363,0 тис. грн. Таким чином було забезпечено виплату заробітної плати всім працівникам лікарні у передбачених законодавством розмірах та надано в кінці року матеріальну допомогу немедичним працівникам в розмірі до одного посадового окладу. Трускавець має один з найкращих показників в області серед лікарень які надають вторинну медичну допомогу по витратах на медикаменти та харчування на один ліжко/день. Фактичні видатки на медикаменти на 1 ліжко-день у 2018 році склали 22,99 гривень, на харчування - 14,52 грн. Для  забезпечення конкурентоспроможності нашої установи у 2018 році проводилося придбання сучасного медичного обладнання (уретро-реноскоп, напівавтоматичний 4-канальний коагулометр, дерматоскоп, апарат дентальний рентгенівський внутріоральний), комп’ютерної та оргтехніки, проведено розширення локальної мережі для можливості підключення кабінетів вузьких спеціалістів до медичної електронної системи. У минулому році за рахунок співфінансування з міського бюджету,  благодійних внесків та коштів обласного бюджету був реалізований проект місцевого розвитку у Львівській області на придбання гінекологічних крісел  для жіночої консультації лікарні. За 259700 гривень закуплено 5 механічних  гінекологічних  крісел Femia eco (виробництва Німеччини).

Для забезпечення виконання вимог з радіологічної безпеки проведено капітальний ремонт  з переведенням на цифрову технологію флюорографа Seriometa 5 на суму 937,0 тис. грн., що дало змогу   з вересня відмовитися від використання флюороплівки. Результати проведення рентгенографії відразу потрапляють на цифровий приймач  що  дає можливість забезпечити  кращу якість обстеження та,  за умови включення  обладнання до  внутрішньої  інформаційної мережі,  надасть  безпосередній доступ до діагностичної інформації  як  лікаря-рентгенолога так і лікуючого лікаря. Крім того обладнання надасть можливість  передачі діагностичної інформації в іншій медичний заклад  в електронному   вигляді  на магнітному чи оптичному носії. У минулому році був проведений капітальний ремонт установки рентгенівської дуги в операційному блоці на суму 499,5 тис. грн. та поточні ремонти медичного, лабораторного та іншого обладнання на суму 109,3 тис. грн.

Для забезпечення цілодобового водопостачання у минулому році проведено капітальний ремонт водомірного вузла. Практично у кожному корпусі лікарні проводилися ремонти внутрішніх приміщень на які витрачено з міського бюджету 1413,0 тис. грн.  та 186,3 тис. грн. власних коштів лікарні. Відремонтовано 1299 квадратних метрів  даху над хірургічним корпусом  на суму 471,7 тис. грн. Проведено  реконструкцію парових мереж пральні на суму 630,3 тис. грн.. під час якої  замінено старий паровий газовий котел на сучасний електричний парогенератор, що дасть змогу економити енергоносії та комунальні послуги під час прання білизни. Протягом минулого року продовжувалися роботи з утеплення фасадів лікарні: за рахунок міського бюджету розвитку проведено утепленням плитами мінеральної вати та оздоблення декоративним розчином по технології CEREZIT 372 квадратних метрів терапевтичного відділення на суму 241,3 тис. грн. та 901 квадратний метр  відділення первинної медичної допомоги на суму 1154,0 тис.грн.

Не хотілось би, щоб склалося враження що адміністрація Трускавецької лікарні тільки зверталася з проханнями про виділення коштів і не шукала можливості економити чи заробляти самим. У 2018 році було проведено детальний аналіз штатів установи та скорочено 8,25 штатних посад що принесло економію в сумі 468,0 тис. грн., які були спрямовані на погашення дефіциту по заробітній платі працівникам установи. Протягом року не було заповнені вакантні посади лікаря-онколога та лікаря-інфекціоніста поліклінічного відділення, оскільки більша частина їх функціональних обов’язків перейшла до сімейних лікарів. В четвертому кварталі  2018 року були прийняті кадрові рішення, які знайшли свою реалізацію вже у 2019 році – ліквідовано стоматологічне відділення лікарні та створено  госпрозрахункове стоматологічне відділення з зубопротезною лабораторією, скорочено 0,5 посади лікаря-фтизіатра поліклінічного відділення.

Розширюється перелік платних послуг що надається лікарнею, в тому числі від господарської діяльності – прання білизни, діагностичних та лікувальних  послуг на новопридбаному обладнанні:  коагулометрі та дерматоскопі, надання стоматологічної допомоги. Загалом за 2018 рік отримано 3211,9 тис. грн. власних коштів, а це більше на 349,9 тис. грн. показника попереднього року, в т.ч. від надання платних послуг згідно функціональних повноважень – 2532,7 тис. грн.,  плата за оренду майна –   614,0 тис. грн.., кошти від реалізації брухту – 5,1 тис. грн., надходження від господарської діяльності  – 2,2 тис. грн., благодійні внески  -  57,9 тис. грн.

В минулому році було передано на баланс лікарні котельню, а отже і всі видатки на її утримання. Очікується економія за результатами опалювального сезону  близько 500,0 тис. грн. У поточному році планується використання альтернативних видів опалення за рахунок використання твердопаливного котла.  Під час проведення капітальних ремонтів проводиться заміна застарілих комунікацій та опалювального обладнання у зв’язку з чим збільшується тепловіддача внутрішніх систем теплопостачання і покращується температурний режим у приміщеннях лікарні. Особливо це помітно у корпусах в яких вже проведено утеплення зовнішніх стін, а це в першу чергу стосується поліклінічного корпусу. Проводяться інші заходи на зменшення енерговитрат: проведено заміну старих дерев’яних вікон  та дверей  у підвальних приміщеннях та на горищах для уникнення витоку тепла, поетапно замінюються електролампи та інше освітлювальне обладнання на економне. На вказані видатки у минулому році витрачено 227,3 тис. грн.  І на поточний рік передбачено видатки на проведення ремонтів у відділеннях лікарні, продовження утеплення фасадів корпусів.

У 2018 році збільшилася кількість проведених електронних закупівель як відкритих торгів так і допорогових. За результатами проведених в системі Прозорро відкритих торгів заключено 12 договорів і сума економії склала 137,6 тис. грн. Вказані кошти були направлені на інші видатки, зокрема на закупівлю вакцин та калоприймачів, проведення капітального ремонту хірургічного відділення та інше.

14 договорів було укладено за результатами проведення  допорогових закупівель. Сума економії за даним видом закупівлі відповідно до укладених договорів склала 121,9 тис. грн. і була спрямована на додаткову закупівлю продуктів харчування, збільшення кількості придбаної оргтехніки та іншого обладнання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування